Artemísia camforada, herba torçonera

Artemisia alba

L’artemísia camforada, artemisa camforada, herba menuda o herba torçonera (Artemisia alba [= A.camphorata]) és una mata de fins a un metre d’alçada de la família compostes, que es fa notar per la seva olor intensa de càmfora.

Té tiges poc llenyoses, abundosament ramificades a la base, llargues, estriades i de colors verd, rogenc o blanquinós. Les fulles es disposen alternes. Aquestes fulles mesuren d’1 a 3 cm de longitud, estan 1-3 vegades retallades en segments linears d’1-2 mm d’amplada, progressivament més estrets com més propers a les puntes, i deixant el raquis alat, també al tram entre el primer parell de segments i la zona d’inserció que es podria considerar pecíol. Malgrat la forma linear dels segments del limbe, el nervi central és visible i la fulla plana. Les fulles són de mida progressivament més petita com més s’allunyen de les tiges principals. A la tardor, als extrems de les tiges es formen raïms de capítols petits, d’uns 3-4 mm de diàmetre, amb pedicels curts d’1-2 mm de longitud. Els raïms són pràcticament afil·les, amb només algunes fulles menors a la base. Les flors són poc vistoses, de color groc i sense lígula.

L’artemísia camforada és una mata dels prats secs i pasturats que a Catalunya es troba a les serres prepirinenques. A la comarca de Bages és una planta molt rara. Pius Font i Quer, a la Flora del Bages publicada l’any 1914, recull només una citació a Sallent, precisament del seu amic Sallent. Hem observat l’artemísia camforada prop del riu Cardener al barri manresà de Sant Pau.

L’artemísia camforada, per les seves verdor i olor permanents, és una planta també de jardineria. Per tant, és possible que hi hagi hagut reintroduccions involuntàries.

La botja pudent (Artemisia herba-alba), també localitzada al Bages, és semblant a l’artemísia camforada (Artemisia alba). La botja pudenta es diferencia pel seu port més baix, per la pilositat abundosa que li dona to grisenc, per les fulles més petites i per l’olor desagradable. La botja pudent és pròpia de brolles de terrenys àrids.

L’artemísia camforada realment fa molta olor de càmfora, però no és blanca com fa pensar el seu nom científic actual Artemisia alba, sinó verda. Normalment és una planta poc pilosa; però, complicant les coses, hi ha varietats de jardineria de l’artemísia camforada més piloses i de color més clar, més semblants a la botja pudent (A. herba-alba).

[fotos Jordi Badia]