Bolet de soca de colors

Trametes versicolor

El bolet de soca de colors (Trametes versicolor) és, tal com el nom indica, un dels bolets de soca més bellament acolorits. Creix en forma de ventalls d’uns pocs centímetres de diàmetre, estrets, amb el marge ondulat, nombrosos i imbricats als troncs morts o molt debilitats d’arbres planifolis. Per damunt aquests cossos fructífers estan pintats en cercles concèntrics multicolors on sol dominar el taronja.
La seva superfície és totalment llisa i de tacte suau, sense el vellutat d’hifes que presenta la crosta de soca hirsuta (Stereum hirsutum) amb la qual es podria confondre. Per sota té un himeni de tubs de color blanquinós, característic dels bolets de la família poliporàcies. Els cossos del bolet de soca de colors s’orienten d’acord amb la llum, sempre amb la cara superior colorejada a dalt tal com correspon, de manera que es disposen en perpendicular als troncs drets i en paral·lel als troncs caiguts a terra.

El bolet de soca de colors apareix a qualsevol temporada plujosa damunt de troncs de molts arbres planifolis, en particular dels de roure i de faig, però també de fruiters com el cirerer, com mostren les imatges 3 i 4. El bolet de soca de colors és, entre les espècies de bolets de soca, una de les més freqüents, tot i que ho és més a comarques més humides que la de Bages.

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª, 3ª, 4ª i 5)ª i Montserrat Porta i Jordi Badia (6ª)]