Borinot vespa

Sesia apiformis

Sesia apiformis és una arna que fa honor al nom popular de borinot vespa que tenen algunes de les espècies que formen part de la família Sesiidae. A primer cop d’ull sembla una vespa per les franges grogues i negres de l’abdomen, però també sembla un borinot per l’abundant pilositat present tant al tòrax com a l’abdomen. La manca d’escames a les ales posteriors i a la major part de les ales anteriors ens recorda una vespa o un borinot. Tot plegat fa que sigui un dels exemples més clars i espectaculars de mimetisme batesià dins de la família. Ara bé, l’absència de cintura entre el tòrax i l’abdomen ens indica clarament que és un lepidòpter.

El dimorfismes sexual dels imagos està poc accentuat. Les femelles són més grans, poden arribar als 45 mm de llargada, i el quart segment abdominal és de color negre rogenc. Els mascles -a la imatge- poden arribar als 40 mm de llargada i el color del quart segment abdominal és marró negrós. Les femelles no són gaire aventureres, un cop emergeixen passen les primeres hores sobre una fulla o sobre el tronc de l’arbre del qual van sorgir i normalment no volen fins després d’haver-se aparellat. Per contra, els mascles són més decidits i volen després de l’emergència a la recerca de parella. Les femelles faciliten la seva localització alliberant a l’aire unes feromones sexuals que atrauen als mascles. Després de l’aparellament els ous fecundats es ponen principalment al voltant de la base d’un arbre hoste. A mitjans de juny, els ous eclosionen i apareixen unes larves endòfites que s’alimenten de les arrels i les parts baixes del tronc d’àlbers i pollancres, en menor mesura de salzes i verns, perforant importants galeries a la fusta que poden afectar els teixits conductors debilitant així els arbres. Aquesta fase del cicle biològic dura almenys dos anys. Les larves abans de pupar foraden un tunel de sortida a l’exterior deixant una fina capa d’escorça al final per dissimular i després construeixen un capoll a partir de sedes i estelles. A l’interior dels capolls es forma una pupa proveïda d’uns anells d’espines dures que permeten el seu desplaçament al llarg del túnel d’evacuació fins que part de la pupa sobresurt a la superfície de l’arbre. La pupa es manté en aquesta posició fins que surt l’arna adulta a partir de mitjans de maig.

Degut al caràcter endòfit de la larva, aquesta arna pot provocar danys als arbres hoste en boscos de ribera i plantacions.

[foto Xavier Adot]