Cassida cf. deflorata

Cassida deflorata

Cassida és un gènere d’escarabats crisomèlids que es caracteritzen per la forma oval integrada mercès al pronot i als èlitres que constitueixen una closca que sobrepassa el cos, com una visera protectora o la closca d’una tortuga. El gènere proper Hypocassida comparteix el mateix disseny. La majoria d’espècies del gènere Cassida són verdes. La imatge probablement correspon a C.deflorata, l’espècie de Cassida que s’alimenta de carxoferes i de cards.

Cassida deflorata és verda amb un triangle de to verd més intens darrera l’escutel, com si anés tocada amb un fulard, i un matís esgrogueït a la part del pronot propera als èlitres. Las antenes són marró amb la punta més fosca. Les potes, que gairebé sempre resten amagades sota la closca, també són marró. El cap queda sota del pronot. Si se li dona la volta, s’aprecia com el cos, de color negre en visió ventral, queda àmpliament sobrepassat per la closca.

Les larves són negres, amb el cos tou i espinós. Com els adults, les larves s’alimenten de carxoferes i cards.

L’exemplar adult de la fotografia està damunt d’una fulla d’om, on el seu color verd mimètic el fa difícil de veure a distància.

[foto Jordi Badia]