Catocala nupcial

Catocala nupta

Catocala nupta, a la qual correspondria el neologisme de catocala nupcial, és una papallona de la família Noctuidae, una família extensíssima d’arnes o papallones nocturnes.

L’adult arriba als 8 cm d’envergadura alar. Les ales anteriors tenen tons grisos i marrons foscos formant sanefes bigarrades transversals i un serrell curt i clar a l’extrem. Catocala nupta posada damunt l’escorça d’un arbre amb les ales posteriors cobertes per les anteriors, en la seva postura típica triangular, es camufla perfectament. Però les ales posteriors, que només es veuen en vol, són d’un vermell viu amb dues amples franges negres contrastades. Compareu amb Catocala nymphaea, una espècie propera però amb les ales posteriors de color taronja en comptes de vermell viu. Catocala nupta pot triar entre romandre invisible o lluir colors aposemàtics d’advertència, depenent de si mostra o no les ales posteriors.

Catocala nupta vola de nit, entre juliol i setembre. Viu en boscos humits, però es deixa veure també als parcs i a les cases, en ambient urbà, atreta per la llum.

Les erugues s’alimenten de fulles de pollancres i salzes, els arbres de la família Salicàcies. Tenen un color també entre gris marró que les fa passar desapercebudes, com fi fossin branquetes.

[foto Fina Martí]