Cercavores

Prunella collaris

El cercavores (Prunella collaris) és un moixó de colors marronosos i bec esmolat que li permet alimentar-se d’insectes i llavors. La color groc al bec, les taques vermelloses dels flancs i el plomatge més fosc a les ales permeten distingir-lo del pardal de bardissa (Prunella modularis).

Una peculiaritat remarcable del cercavores és la seva distribució: nidifica en zones d’alta muntanya, generalment per sobre dels 2000m, en zones rocoses i d’escassa o nul·la vegetació. Aquest típic nidificant dels Pirineus només es troba en massissos d’alçades superiors als 2400m. En sistemes muntanyosos més alts arriba a nidificar per sobre dels 5000m. Les nevades hivernals el foragiten del seu hàbitat, i és llavors quan baixa a altituds molt inferiors o fins i tot a ran de mar.

Al Bages és un hivernant escàs i la seva presència va relacionada amb les nevades als cims pirinencs. A l’hivern se’l pot veure saltironejar pels cims de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt. Sovint es mostra molt confiat a la presència humana.

[fotos Oriol Oms (1ª), Marta Queralt López Salvans (2ª) i Jordi Badia (3ª i 4ª)]