Cernuella virgata

Cernuella virgata

Cernuella virgata és un cargol terrestre comú a la comarca de Bages que té la conquilla del voltant d’uns 2 cm de diàmetre i color d’ivori o beix, sovint amb línies longitudinals més o menys amples i nombroses de color marró fosc.

A primer cop d’ull, Cernuella virgata es confon amb Theba pisana, una altra espècie de cargol de la mateixa mida, els mateixos colors i que viu als mateixos ambients agrícoles i ruderals; però Cernuella virgata es distingeix perquè l’espiral de la conquilla acaba de forma roma sense sobresortir, perquè, si donem la volta a la conquilla per observar el costat oposat el melic és gran i visible, gairebé descobert en tot el seu cercle, i perquè l’obertura d’aquesta conquilla no té llavi, no està engruixida ni corbada enfora, sinó que s’aprima en un mal acabat trencadís.
La conquilla dona entre 4,5 i 5,5 voltes.

Cernuella virgata sol trobar-se enfilat a les herbes altes de la família umbel·líferes, troncs d’arbustos i suports verticals, a vegades en grup nombrós. Sembla ser una espècie colonitzadora d’ambients alterats, capaç també de proliferar en conreus.

[foto Jordi Badia]