Chilocorus bipustulatus

Chilocorus bipustulatus

Chilocorus bipustulatus és un minúscul escarabat de la família Coccinellidae, la de les marietes, de forma hemisfèrica tan integrada que no solen sobresortir-ne les potes ni les curtes antenes. Mesura uns 3 mm de diàmetre. Els èlitres arriben fins molt avall i al final es corben en un vorell del qual resulta una forma més pròpia d’una tortuga terrestre que d’un coleòpter. Tota la seva superfície és polida i lluent, de color entre granat fosc als adults joves i negre als adults més adults, amb 3 punts vermells de límits difusos a cada èlitre que pinten una línia transversal com l’equador de la semiesfera.

Chilocorus bipustulatus passa per 4 estadis larvaris abans d’arribar a la fase de pupa i finalment a la d’adult. Les larves, de 2 a 5 mm de longitud segons l’estadi, són toves i segmentades, tenen forma general romboïdal i color negre com les d’una típica marieta de 7 punts, però són menors, no tenen taques taronja i estan eriçades de protuberàncies còniques.

Tant les larves com els adults de Chilocorus bipustulatus s’alimenten de cotxinilles, sobretot de les de la família Diaspididae conegudes en agricultura com polls blancs o polls rojos malgrat no tenir res a veure amb els veritables polls paràsits de vertebrats. Chilocorus bipustulatus és molt beneficiós en la lluita biològica contra les cotxinilles.

Els adults de Chilocorus bipustulatus es deixen veure a les branques d’arbres fruiters, d’oliveres i de cítrics on donen una sensació futurista pel seu disseny compacte, per reflectir la llum incident i per moure’s com un robot impulsat per un misteriós mecanisme intern al quedar les potetes sota la forma general de casc.

[fotos Montserrat Porta]