Chrysolina banksi

Chrysolina banksi

Chrysolina banksi (= Chrysomela banksi, Chrysolina bankii) és un escarabat de la família crisomèlids, d’uns 8 mm de longitud, amb el dors íntegrament de color fosc indefinit entre bru-negrós i granat, amb les potes, les antenes i la cara ventral (foto 4ª) de color granat més clar. Els èlitres estan gravats de minúsculs puntets.
Chrysolina banksi s’alimenta de plantes de la família labiades amb fulles amples i tendres, en particular del malrubí (Marrubium vulgare).
A les imatges però el veiem posat damunt del capítol de l’amargot (Urospermum dalechampii) (foto 1ª), entre herbes de l’hort, en un sarró de pastor (Capsella bursa-pastoris) (foto 2ª) i en una fulla d’escarola (foto 3ª).

Els crisomèlids són una família molt extensa de coleòpters, quasi tots petits, rodons i de colors vius metal·litzats, molt atractius. La majoria d’espècies de crisomèlids estan especialitzades a alimentar-se de només una o unes poques espècies properes de plantes, de manera que fàcilment esdevenen una plaga de la planta hoste. L’escarabat de la patata (Leptinotarsa decemlineata) i l’escarabat del romaní (Chrysomela americana) són dues de les espècies de crisomèlids més conegudes; vegeu també Chrysolina (= Chrysomela) menthastri i Chrysolina geminata.

[fotos Xavier Adot (1ª) i Montserrat Porta i Jordi Badia (2ª, 3ª i 4ª)]