Chrysolina banksi

Chrysolina banksi

Chrysolina banksi (= Chrysomela banksi, Chrysolina bankii) és un escarabat de la família crisomèlids, d’uns 8 mm de longitud, amb el dors íntegrament de color fosc indefinit entre bru-negrós i granat, amb les potes, les antenes i la cara ventral (foto 5ª) de color granat més clar. Els èlitres estan gravats de minúsculs puntets.
Chrysolina banksi s’alimenta de plantes de la família labiades amb fulles amples i tendres, en particular del malrubí (Marrubium vulgare) i de la menta de gat (Nepeta cataria).
A les imatges el veiem posat damunt de la menta de gat (foto 1ª), del capítol de l’amargot (Urospermum dalechampii) (foto 2ª), entre herbes de l’hort en un sarró de pastor (Capsella bursa-pastoris) (foto 3ª) i en una fulla d’escarola (foto 4ª).

Els crisomèlids són una família molt extensa de coleòpters, quasi tots petits, rodons i de colors vius metal·litzats, molt atractius. La majoria d’espècies de crisomèlids estan especialitzades a alimentar-se de només una o unes poques espècies properes de plantes, de manera que fàcilment esdevenen una plaga de la planta hoste. L’escarabat de la patata (Leptinotarsa decemlineata) i l’escarabat del romaní (Chrysomela americana) són dues de les espècies de crisomèlids més conegudes; vegeu també Chrysolina (= Chrysomela) menthastri i Chrysolina geminata.

[fotos Jordi Badia (1ª), Xavier Adot (2ª) i Montserrat Porta i Jordi Badia (3ª, 4ª, 5ª i 6ª)]