Clavell violaci

Limodorum abortivum

El clavell violaci (Limodorum abortivum) és una orquídia gairebé sense clorofil·la que viu sapròfita de la matèria orgànica del sòl. S’assembla a un espàrrec silvestre acabat de brotar o a un frare (Orobanche sp.) per la seva tija estirada, de fins a 80 cm, de color violaci. No té fulles basals, tan sols unes fulles reduïdes, com bràctees lanceolades en disposició vertical que abracen la tija. Aquesta tija acaba en una espiga de fins a 20 flors grans, també violetes, amb les peces del periant formant un casc al damunt, dos sèpals laterals llargs i estesos, un label còncau amb el centre groc i un esperó d’uns 2 cm dirigit avall. A vegades, algunes de les flors no arriben a descloure’s.

El nom genèric Limodorum i el popular castellà “planta hambrienta” provenen de la seva suposada vida paràsita, tot i que en realitat sembla ser només sapròfita associada a fongs.

El clavell violaci no té un hàbitat massa definit; viu als boscos secs, tant a les pinedes com als alzinars i les rouredes, a les garrigues i a les joncedes.

[fotos Jordi Badia (1ª, 3ª i 4ª) i Marta Queralt López Salvans (2ª i 5ª)]