La cornera de jardí (Cotoneaster pannosus) és un arbust de la família rosàcies, originari del sud-oest de Xina i naturalitzat en bardisses a partir del seu ús ornamental. S’assembla força a la cornera (C.tomentosus), espontània però raríssima al massís de Montserrat.
Si no es retalla, la cornera de jardí arriba a ocupar un volum d’1-2 metres d’alçada per 1-2 metres de diàmetre a base de llargues branques arquejades. Les fulles són majoritàriament persistents, simples amb pecíol curt i limbe el·líptic d’uns 2 cm de longitud, enter i amb la base i la punta agudes. Aquestes fulles són discolors, d’un verd intens a l’anvers on s’aprecien alguns flocs de pèls clars i d’un blanc d’ivori o argentat al revers i al marge perquè els pèls constitueixen un toment llanós continu (foto 4ª). Aquest toment segueix pels branquillons, els pecíols i els peduncles florals, i, com l’anvers de les fulles, la pell dels fruits té també alguns pèls clars. La cornera de jardí floreix a començaments d’estiu i fructifica a l’hivern. Les flors són blanques, de 8-10 mm de diàmetre. El fruit és un pom esfèric al pol distal del qual queden marcades les 5 dents del calze, d’uns 6 mm de diàmetre i color vermell viu. A l’hivern, quan els colors de la natura estan apagats, destaca la profusió de fruits vermells de la cornera de jardí que els ocells dispersen.
Les imatges 1ª i 2ª provenen d’una població naturalitzada al límit entre els termes municipals de Santpedor i Castellnou de Bages; les imatges 3ª, 4ª i 5ª d’una població naturalitzada a la finca municipal de can Poc Oli, a Manresa.
Als jardins es cultiven nombrosos arbustos dels gèneres propers Pyracantha i Cotoneaster, tots ells coneguts en anglès amb el nom de firethorns, en castellà amb la traducció d’espinos de fuego i en català amb els noms de piracant o de cornera. Entre les espècies més freqüents a la comarca de Bages hi ha P.coccinea, P.fortuneana (= P.crenatoserrata), P.angustifolia, C.pannosus, C.franchetii, C.integerrimus, C.horizontalis i C.coriaceus; però aquestes llista no és exhaustiva, ambdós gèneres són molt més extensos i existeixen varietats seleccionades de jardineria que augmenten la complexitat sistemàtica.
[fotos Jaume Illa (1ª i 2ª) i Jordi Badia (3ª, 4ª i 5ª)]