Efimeròpter

Baetis catharus

Baetis catharus és un insecte de l’ordre efimeròpters, d’aquells que passen mesos a l’aigua en diversos estadis i n’emergeixen per viure només un o dos dies com a adults voladors. La majoria de les espècies de Baetis tenen un paracerc central tan llarg com els dos autèntics cercs laterals, en canvi Baetis catharus té un paracerc molt més curt, que només s’insinua. La foto mostra una nimfa femella en estadi jove, fotografiada el mes de març en un dels petits canals que distribueixen aigua neta, fresca i encara sense salinitzar del riu Cardener pel Pla de les Hortes de Súria.

Les larves i nimfes del gènere Baetis viuen en aigües corrents més aviat netes i amb vegetació on puguin refugiar-se. Les trobem als petits recs dels horts, a les rieres i als rius on arrelin Potamogeton pectinatus, algues clorofícies o la molsa d’aigua (Fontinalis antipyretica). Són conegudes pels pescadors que l’utilitzen com a esquer, tant nimfes com adults, tant els propis animals com les rèpliques artificials mal anomenades “mosques”. La sistemàtica del gènere Baetis és complexa -se’n compten 20 espècies a la península ibèrica- i poc evident.

L’exemplar de la foto ha estat determinat per l’especialista Tomas J.Garcia a través de Biodiversidad Virtual. [foto Jordi Badia]