Efimeròpter

Baetis rhodani

Baetis sp. és un insecte de l’ordre efimeròpters, d’aquells que passen mesos a l’aigua en diversos estadis i n’emergeixen per viure només un o dos dies com a adults voladors. Les larves i nimfes de Baetis viuen en aigües corrents més aviat netes i amb vegetació on puguin refugiar-se. Les trobem als petits recs dels horts, a les rieres i als rius on arrelin Potamogeton pectinatus, algues clorofícies o la molsa d’aigua (Fontinalis antipyretica).
La foto 1ª mostra una nimfa femella, amb les brànquies abdominals visibles i els 3 cercs a la cua.

Els adults que han d’emergir d’aquestes nimfes són de formes i colors similars; mantenen només dos cercs de la cua i afegeixen al cos dos parells ales, les anteriors molt més grans que les posteriors. La foto 3ª mostra una femella, amb els ulls normals, mentre que l’exemplar de la foto 4ª és un mascle que es distingeix per la mena de turbant a sobre dels ulls que n’amplia la capacitat de recepció de llum; ambdós probablement de l’espècie Baetis rhodani.

La sistemàtica del gènere Baetis és complexa -se’n compten 20 espècies a la península ibèrica- i poc evident. Vegeu també Baetis catharus, amb el paracerc central de les larves molt curt.

Baetis és conegut pels pescadors que l’utilitzen com a esquer, tant nimfes com adults, tant els propis animals com les rèpliques artificials mal anomenades “mosques”.

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª i 4ª) i Pere Moraleja (3ª)]