L’escarabat de sang (Timarcha goettingensis [= Chrysomela goettingensis]) té cos abombat i compacte, de fins a 1 cm, fet de 4 peces ben ajustades: el cap, el pronot i el parell d’èlitres. Sota aquesta cuirassa emergeixen tres parell potes prou llargues i les antenes, però no té ales. Pertany a l’extensíssima família dels crisomèlids; però a diferència de la majoria d’espècies de crisomèlids que destaquen pels seus colors, l’escarabat de sang és d’un negre intens i violaci uniforme. La superfície dels èlitres i del pronot està gravada amb minúsculs puntets que no segueixen cap alineació. Els mascles, de mida més petita, es caracteritzen per tenir els tarsos molt desenvolupats, sobretot els del primer parell de potes. Les imatges mostren femelles, que s’identifiquen pels tarsos de mida normal.
L’escarabat de sang s’alimenta de plantes, preferentment de la família de les rubiàcies i en particular de les espunyidelles (gèn.Galium).
Si se’l molesta, excreta per la boca i a vegades també entre els artells de les potes unes gotes d’hemolimfa de color vermell viu i olor desgradable per dissuadir al possible depredador.
S’han descrit moltes formes a nivell subespecífic de T.goettingensis amb àrees de distribució restringida, algunes també a Catalunya. T.goettingensis s’ha de considerar com a espècie en sentit ampli, o bé com a nom de grup si les formes regionals són considerades a nivell específic. La determinació més precisa dels exemplars de les imatges, obtingudes respectivament al PN de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i a Castellnou de Bages, només pot fer-la un especialista en aquest gènere.
Els crisomèlids són una família molt extensa de coleòpters, quasi tots petits, rodons i de colors vius metal·litzats, molt atractius. La majoria d’espècies de crisomèlids estan especialitzades a alimentar-se de només una o unes poques espècies properes de plantes, de manera que fàcilment esdevenen una plaga de la planta hoste. L’escarabat de la patata (Leptinotarsa decemlineata) i l’escarabat del romaní (Chrysomela americana) són dues de les espècies de crisomèlids més conegudes. Vegeu també Chrysolina (= Chrysomela) menthastri.
[fotos Jordi Badia]