Escorpí negre

Euscorpius flavicaudis

L’escorpí negre (Euscorpius flavicaudis) és un escorpí que d’adult assoleix entre 3 i 4 cm de longitud i que amb el seu cos negre exceptuant els quatre parells de potes i l’agulló de la cua de color groc pàl·lid fa honor a la vegada a l’adjectiu negre del nom popular i al flavicaudis (flavi = groc, caudis = cua) del seu nom científic. La foto 1ª mostra un adult, la 2ª un exemplar jove.

L’escorpí negre té un aspecte amenaçador amb els seus pedipalps negres acabats en pinces molt grans i la cua acabada en l’agulló. En realitat és quasi inofensiu pels humans; el seu comportament no és gens agressiu i la seva picada no és, ni de bon tros, tan dolorosa com la de l’escorpí groc (Buthus occitanus).

L’escorpí negre caça a l’aguait insectes i els crustacis terrestres de l’ordre isòpodes coneguts com porquets de sant Anton. És caçador, però en cap cas respon a la imatge de depredador voraç i equipat amb verí mortífer que la simbologia de l’escorpí li atorga. El seu metabolisme sembla funcionar a ritme baix; pot estar-se llargues estones quiet i temporades sense menjar.
L’escorpí negre viu sobretot en soterranis humits de cases velles. De dia roman amagat dins d’alguna escletxa i de nit surt a esperar alguna presa. El mascle es desentén de la progènie tan bon punt ha acabat la còpula. La femella pondrà els ous en un racó segur. Amb l’eclosió dels ous sortiran escorpinets de color blanc que la mare transportarà al seu dors fins que siguin prou grans per emancipar-se.

[fotos Laia Rosell, Montserrat Porta i Jordi Badia (1ª) i Montserrat Porta (2ª)]