Gratabous

Centaurea scabiosa subsp. scabiosa

El gratabous (Centaurea scabiosa subsp. scabiosa) és una herba perenne d’entre 0,5 i 1 m d’alçada, de la família compostes i una de les espècies del gènere Centaurea més comuna al Bages.

Els capítols del gratabous són grossos, de fins a 3 cm, de forma ovoide poc o gens contreta. Las bràctees involucrals són ovals, verdes amb un marge fosc que la ressegueix de la meitat en amunt i retallat en un serrell de lacínies dirigides enfora. Les flors del gratabous són purpúries, tubuloses, però finalment s’obren en una estrella de 5 llargs pètals. Les flors exteriors són més grans i més estrellades. El gratabous floreix a ple estiu. Les fulles són irregularment pinnades, amb els folíols ovats o lobats i acabats en punta.

El gratabous creix a les vores de camins, als sembrats i als prats una mica adobats.

El gènere Centaurea comprèn en total unes 500 espècies; és un dels més extensos i testimoni de l’èxit evolutiu de les plantes de la família Asteridae o compostes. No és estrany doncs que al Bages n’hi visquin unes quantes. El gèn. Centaurea es caracteritza pels seus capítols grossos i amb receptacle en forma de copa, com carxofes, coberts per un involucre de bràctees o esquames amb la punta acabada en un apèndix de morfologia variable, a vegades punxós, particular de cada espècie.

[fotos Jordi Badia]