Grill de camp

Gryllus campestris

El grill o grill de camp (Gryllus campestris) és un insecte de l’ordre dels ortòpters que pertany al subordre dels ensífers. Aquest subordre inclou, entre d’altres, la família dels tetigònids (saltamartins), la dels efipigèrids (someretes o cigales bordes), la dels gril·lotàlpids (cadells o tallacebes) i la dels gríl·lids (grills). Com tots els ensífers, els grills tenen les antenes llargues, fetes de molts artells, presenten òrgans auditius a les tíbies anteriors i produeixen estridulació (xerriquen) fregant les dues ales anteriors. Aquestes característiques permeten diferenciar els ensífers dels celífers, el subordre d’ortòpters que inclou els llangots o llagosts. Una altra característica dels ensífers que no presenten els celífers és el llarg oviscapte de les femelles que serveix per pondre els ous als indrets adients. La foto 1ª mostra un exemplar femella amb l’oviscapte llarg, la 2ª un mascle.

Els grills adults fan entre 20 i 26 mm de llarg. Tenen un potent aparell bucal mastegador i dos cercs sensitius a l’extrem de l’abdomen. L’oviscapte de les femelles mesura de 12 a 18 mm. El seu primer parell d’ales està molt més desenvolupat que el segon i té taques de color groc daurat a la base.

Els grills són omnívors i freqüents als prats i conreus, on viuen aïllats (tret del període reproductor) en caus situats en llocs assolellats i formats per una galeria de 10 a 12 cm de profunditat. Es troben en estat adult d’abril a setembre. Són populars pel seu xerric característic (crii, crii, crii…), que se sent principalment de nit. Aquest so el produeixen els mascles i serveix per atraure les femelles. El nombre de xerrics per segon d’aquesta espècie creix exponencialment amb la temperatura. S’ha mesurat una freqüència de 2,4 xerrics per segon a 17ºC i de 3,6 per segon a 22ºC. El seu cicle vital comprèn dos anys.

Fan la posta dins la terra, de maig a juny. Dels ous surten nimfes força semblants als adults, que van sofrint metamorfosis senzilles; s’enterren per passar l’hivern i a la primavera apareixen com a adults.

[fotos Florenci Vallès]