Guineu

Vulpes vulpes

La guineu, guineu comuna o guilla (Vulpes vulpes) és un cànid d’uns 7 kg de pes present a tot Europa exceptuant Islàndia, a tot l’Àsia temperada, a gran part d’Amèrica del Nord i al nord d’Àfrica. La podem trobar a gairebé tots els biòtops, des de grans planes obertes fins a boscos muntanyosos. El seu pelatge (que és més llarg i espès a l’hivern) és predominantment de tons vermellosos, però el dels dits és de color més fosc i el de les parts inferiors (musell inclòs) acostuma a ser de colors blanquinosos. La varietat nord-americana de guineu té un color més groguenc. La seva cua és molt llarga (a vegades gairebé tant com el cos), està coberta de pèl llarg i té l’extrem de color blanc o negre. Té el cap ample, les orelles triangulars i el musell allargat.

És ràpida i àgil, i caça conills, llebres, perdius, rosegadors, etc. Tot i que és principalment carnívora, és una oportunista que pot menjar pràcticament de tot (invertebrats, carronyes, fruits, deixalles, etc.). És principalment nocturna, però també pot estar activa a ple dia. A pagès ha estat molt perseguida (vegeu una guineu morta i penjada d’un arbre) perquè és una devoradora consumada d’aviram. No obstant això, la seva reconeguda astúcia ha fet que a moltes faules aparegui com l’animal llest i espavilat.

L’exemplar de les fotos 1ª i 2ª és un jove fotografiat de dia als Aiguamolls de la Bòbila de Santpedor. L’exemplar de la foto 3ª ha estat fotografiat en un entorn industrial a Súria, comportant-se com a comensal.

[fotos Oriol Oms (1ª i 2ª), Montserrat Porta (3ª), Florenci Vallès (4ª) i Jordi Morató (5ª)]