Liquen ou remenat

Fulgensia fulgens

El liquen Fulgensia fulgens esquitxa d’un groc llimona els sòls nus, assolellats i erosionats, sobre margues i guixos. Gairebé sempre se’l troba barrejat amb petites molses amb qui junts són l’avantguarda de la colonització d’aquests ambients tan pobres.

El seu nom en anglès scrambled egg lichen, literalment liquen ou remenat, en descriu molt bé la imatge. Fulgensia fulgens és un liquen saxícola i foliaci -creix directament a terra en tal·lus lobulars que es poden arrancar-, de color groc viu amb apotecis d’un taronja vermellós. Aquests cossos reproductors en apoteci tenen forma de disc d’1 mm de diàmetre; quan són joves mostren el volt groc, però aquest caràcter es perd amb l’edat. El color de Fulgensia fulgens ve donat per la per la presència de parietina, una substància característica de la família Teloschistaceae de líquens, la mateixa que acoloreix Teloschistes chrysophtalmus. Depenent de la concentració de parietina, el color es veu groc, taronja o vermell; és només qüestió d’intensitat, sense que canviï el to.

Fulgensia fulgens és l’espècie d’aquest gènere habitual a la comarca de Bages, que a Catalunya comprèn diverses espècies. A més dels caràcters macroscòpics a vegades poc clars o variables, les espècies es diferencien definitivament per caràcters microscòpics de les espores. Les espores de Fulgensia fulgens són unicel·lulars -d’altres espècies tenen espores bicel·lulars- i de forma el·lipsoïdal d’una mida aproximada de 10×5 micres.

[fotos Jordi Badia]