Margarida de prat

Leucanthemum vulgare subsp. pallens

La margarida de prat (Leucanthemum vulgare subsp. pallens [= Chrysanthemum leucanthemum]) és la margarida per excel·lència, tot i que existeixen moltes més espècies d’herbes de la família Compostes que, com ella, fan capítols amb un botó central de flors tubuloses grogues i un volt de flors amb una lígula blanca.
Normalment la margarida de prat té 21 lígules, un nombre de la sèrie de Fibonacci com és habitual al nombre de lígules als capítols de les Compostes.
La margarida de prat és una herba perenne que pot créixer fins al metre d’alçada. Les fulles són simples, linears o espatulades, de fins a 10 cm de longitud i amb el marge incís, sovint profundament. Aquestes fulles simples o incises, però mai compostes bipinnatisectes, permeten diferenciar amb certesa la margarita de prat del crisantem corimbós (Tanacetum corymbosum) i d’Anthemis triumfetti, herbes que també fan margarides grosses i amb les quals es podria confondre.
Els capítols de la margarida de prat són grans, d’uns 4 cm de diàmetre, normalment solitaris al capdamunt de les tiges. Floreix des del maig fins a l’agost als prats frescals i a les vorades de bosc.
La margarida de prat és una espècie ampla i poliforma, subdividida en nombroses subespècies atenent a la mida dels capítols i a la morfologia de les fulles.

[fotos Jordi Badia]