Mycena renati

Mycena renati

Mycena renati (= Mycena flavipes) és un bolet petit, gràcil, elegant i delicat, de mira’m i no em toquis, que creix en flotes damunt de troncs de fagàcies –faigs, roures i alzines– caiguts i en descomposició.

Té un barret cònic o acampanat d’1 a 2 cm de diàmetre, molt prim, de color marró lilós, fosc a l’umbó central i progressivament més clar fins a quasi blanc al marge. Per sota porta làmines blanques espaiades. Aquestes làmines queden gravades a la cara superior del barret, el marge del qual pren forma ondulada com en una teulada de teules. Per rematar-ho, el peu llarg i prim, cilíndric i flexuós, és de color groc taronja viu, una característica que identifica Mycena renati entre les nombroses espècies semblants del gènere Mycena. A la base on conflueixen els peus d’una flota s’aprecia una pilositat d’hifes blanques.

Mycena renati apareix a la tardor. A la comarca de Bages es troba sobretot als alzinars dels dos parcs naturals, el de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac i el de Montserrat, on s’ha obtingut la foto.

[foto Jordi Badia]