Picot garser gros

Dendrocopos major

El picot o pigot garser gros (Dendrocopos major) és freqüent a les zones arbrades del Bages, en particular a les pinedes i als boscos de ribera, on és sedentari.

Presenta un plomatge clapejat de colors blanc i negre, amb el carpó vermell. Els mascles (exemplars de les fotos 1ª, 2ª i 3ª) tenen una taca roja al clatell, que als individus joves (a la foto 1ª) s’estén pel capell. Les femelles (a les fotos 4ª, 5ª i 6ª), en canvi, no tenen la taca vermella al cap. La vista dorsal (foto 4ª) mostra una característica típica dels picots: tenen 2 dits dirigits cap endavant i 2 dirigits cap enrera.

Si bé la dieta del picot garser gros es basa en insectes que captura perforant els troncs, a l’hivern, quan els insectes escassegen, també menja pinyons petits. Aquests els obté picant les pinyes que encaixa en un arbre que farà servir d’enclusa. A la imatge 7ª, una pinya de pi roig encaixada cara amunt en un roure pel picot garser gros i, a la 6ª, el picot, en la seva posició típica de picar recolzant-se en les plomes de la cua algunes de les quals són molt resistents per a aquesta funció, treient els pinyons d’una altra pinya de pi roig col·locada en un roure.

Malgrat el seus noms popular i científic (Dendrocopos major), el picot garser gros és més petit que el pigot verd (Picus viridis).

[fotos Oriol Oms]