Porquet de Sant Anton

Porcellio cf.scaber

Porcellio cf.scaber és un porquet de sant Anton, un crustaci de l’ordre Isòpodes i de vida terrestre. A diferència d’Armadillidum vulgare, l’espècie de porquet de Sant Anton més freqüent als horts i jardins, els Porcellio no poden enrotllar-se com una bola, sinó que, quan se senten amenaçats, es queden immòbils fent-se passar per morts.

Porcellio scaber mesura 17-18 mm de longitud; té la superfície dorsal de color uniforme gris pedra més o menys fosc gravada de puntets i un parell d’apèndixs caudals. Aquests apèndixs caudals permeten diferenciar amb certesa entre la família dels Porcellio i la dels Armadillidum.
Porcellio scaber necessita aire humit per evitar dessecar-se, per això no sol exposar-se gaire i es mou ran de paret o per l’interior d’escletxes. Viu sobretot als boscos. S’alimenta de matèria vegetal del sòl i de fongs.

Existeixen nombroses espècies del gènere Porcellio, algunes de discriminació difícil, per tant cal prendre amb prudència la identificació d’aquest exemplar fotografiat al massís de Montserrat.

[foto Montserrat Porta i Jordi Badia]