Processionària del pi

Thaumetopoea pityocampa

A la imatge 1ª, un niu de processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) a l’hivern, a les branques d’un pi blanc. A les imatges 2ª i 3ª, processons de les orugues de la processionària del pi al moment de l’enterrament col·lectiu que sol tenir lloc al mes de març. A la imatge 4ª, una processó desorganitzada i convertida en un amuntegament d’erugues; al final una de les erugues prendrà la iniciativa de posar-se al capdavant i l’embolic es desfarà. La imatge 5ª mostra un individu solitari que sembla haver-se perdut. Un cop enterrades, les erugues passaran a l’estadi de pupa durant el qual realitzen la metamorfosi que les converteix en papallones nocturnes (foto 6ª) que, tot i ser abundantíssimes, són difícils de veure perquè no són atretes per la llum ordinària. Les papallones acostumen a emergir del terra entre finals de juny i finals d’agost.

Les erugues de processionària s’alimenten de les fulles dels pins, però respecten les gemes. Les erugues de processionària ocasionen greus plagues a les pinedes, sobretot a les que creixen als llocs assolellats. El pins afectats per la defoliació de la processionària es debiliten i poden arribar a morir. La pinassa i el i pi roig són les espècies de pins preferides per la processionària, en segon lloc ve el pi blanc i és rar que afecti al pi pinyer. Esporàdicament es veuen nius de processionària en cedres o en avets plantats. El fred hivernal podria limitar la distribució de la processionària del pi, però l’absència de fredorades intenses durant molts hiverns consecutius ha permès l’expansió de la plaga per Catalunya, on guanya territori estenent-se cap al nord i cap a major altitud. La darrera gran fredorada al Bages fou el desembre del 2001. La processionària sembla haver avançat el seu cicle vital als territoris més freds, de manera que el fred hivernal no sorprengui les erugues en estadis juvenils, sinó amb els nius ja ben formats i les erugues en els estadis finals o qui sap si ja enterrades.

A més de defoliar els pins, les erugues de la processionària del pi tenen pèls urticants a les persones i causen reaccions al·lèrgiques.

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª, 4ª, 5ª i 6ª) i Florenci Vallès (3ª)]