Pyrausta despicata

Pyrausta despicata

Pyrausta despicata és una papallona de la família Crambidae que s’engloba als microheteròcers, l’extensíssima col·lecció de papallones petites i arnes qualificades genèricament de nocturnes malgrat que moltes espècies, entre elles Pyrausta despicata, tenen activitat sobretot diürna.

Pyrausta despicata mesura uns 15 mm d’envergadura. En repòs adopta quasi sempre la postura triangular que mostra la imatge, amb les ales anteriors tapant quasi completament les posteriors. Les ales anteriors són de color marró més o menys vermellós de fons amb un patró poc constant de motius transversals que consta, des del marge extern cap a l’interior, d’una línia de punts foscos, una primera banda clara difuminada, una segona banda sinusoidal clara més ben definida que la primera i una alternança de tons clars i foscos en forma de w fins arribar al capdamunt. A més, hi ha dues màcules circulars als laterals de cada ala. Però aquest patró admet variacions i pot estar més o menys ben definit. Les ales posteriors sí que tenen un patró definit i constant de franges amples taronja i negre, però rarament es veuen (foto 3ª). El cos és fosc amb cinturons de color clar al final de cada segment abdominal. Tota la papallona és pilosa. Aquest pèls constitueixen un serrell al marge extern de les ales. Les potes són de color més clar que el cos. Els parells de potes 2on i 3er tenen una ramificació dirigida cap enrere.

Les erugues de Pyrausta despicata s’alimenten de fulles de plantatges, sobretot del plantatge de fulla estreta (Plantago lanceolata).

Pyrausta despicata disposa d’una distribució molt extensa a la península ibèrica.

[fotos Jordi Badia]