Russula maculata

Russula maculata

Russula maculata és una de les nombroses espècies de cuagra, cualbra o llora que surten als alzinars i a les rouredes.

La forma és típicament de cuagra, amb el barret convex només quan és molt jove i ben aviat còncau al créixer, i el peu relativament llarg. El color de la cutícula del barret és heterogeni, va del vermell sobretot a les vores al groc rovellat sobretot al centre, en uns tons que recorden als boletaires els taronges del rovelló pinetell (Lactarius deliciosus). No té els colors rosat, fúcsia o violeta d’altres espècies de Russula. L’adjectiu específic maculata assenyala les taques de vermell que té repartides per la cutícula, com en una erupció cutània. Les làmines i el peu són blancs, tot i que les làmines poden quedat tacades del to rovellat de la cutícula.

Russula maculata mereix el nom català d’escaldabec que s’aplica a les espècies del gènere Russula, perquè té gust picant i provoca trastorns gastrointestinals.

Russula maculata s’assembla, entre d’altres, a Russula decipiens que viu als mateixos tipus de boscos, però aquesta darrera té color més vermell o rosa i no té les taques de R.maculata.

[fotos Jordi Badia]