Trametes pubescens

Trametes pubescens

Trametes pubescens (= Polyporus pubescens) és un fong lignícola de la família Polyporaceae que forma bolets de soca en forma de cercle o semicercle de fins a 8 cm de diàmetre per uns 5 mm de gruix, de color blanc amb zones concèntriques brunes o grises a la cara superior. Aquests cossos fructífers solen ser nombrosos, superposats i en part fusionats. La consistència és corretjosa o coriàcia, sense arribar a la duresa dels bolets d’esca (Fomes fomentarius, Fomitopsis pinicola).

Trametes pubescens és parent del més conegut bolet de soca de colors (Trametes versicolor), del qual es diferencia pel seu color blanquinós i per les bandes de color difuses, sense línies nítides. Trametes pubescens també és parent del bolet de soca hirsut (Trametes hirsutus); aquest darrer, però, és grisenc i té el centre de la cara superior eriçat d’hifes gruixudes i aparents, mentre que T.pubescens té la cara superior finament vellutada, de tacte suau (fotos 1ª i 2ª).

La cara inferior de Trametes pubescens és blanca als bolets joves i de color d’ivori als bolets envellits. Té tubs de 4-6 mm de longitud que s’obren en un porus angulós de 0,2-0,5 mm (fotos 3ª i 4ª).

Trametes pubescens creix sobre tota mena d’arbres caducifolis de fusta tova, amb preferència pels fruiters del gènere Prunus i en particular per les pruneres (Prunus domestica) i els presseguers (Prunus persica) productors de nectarines. Ocasiona una podridura blanca de la fusta. Els cossos fructífers surten a la tardor o a l’hivern i persisteixen durant uns mesos.

Trametes pubescens té una distribució mundial.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]