Xinxa roja de la masera

Tropidothorax leucopterus

Tropidothorax leucopterus és una espècie de poll de moro o xinxa roja, un insecte de l’ordre dels hemípters i la família Lygaeidae, que viu exclusivament de la saba de plantes de la família asclepiadàcies, tòxiques per a la resta de mortals. Al ser resistent als alcaloides de les asclepiadàcies, manté l’exclusiva sobre aquestes plantes i, molt probablement, incorpora el verí al seu cos convertint-se en tòxic als possibles depredadors. Es tracta d’un cas paral·lel al de la papallona monarca (Danaus plexippus), coneguda per les seves llargues migracions a través d’Amèrica del Nord, que esdevé tòxica perquè les seves erugues s’alimenten d’Asclepias curassavica.

Els colors taronja i negre contrastats, vius i estridents, aposemàtics, adverteixen de la seva toxicitat. Tropidothorax leucopterus es diferencia d’altres espècies de xinxes roges pel patró de les taques negres al tòrax disposades com un dau al 5, i per l’àrea blanca, descolorida, a la base de les ales i també com un rivet al volt, a les quals es refereix l’adjectiu específic. El cap, les potes i les antenes són ben negres.

A les imatges 1ª i 2ª, una parella de Tropidothorax leucopterus en còpula sobre una masera negra (Vincetoxium nigrum), una de les asclepiadàcies de les quals es nodreix. Les altres dues espècies d’asclepiadàcies que pot trobar a la comarca de Bages són la masera blanca (Vincetoxium hirundinaria) i el matagós o corretjola borda (Cynanchum acutum).

[fotos Jordi Badia (1ª i 2ª) i Pere Moraleja (3ª)]