Xinxa roja de la masera

Tropidothorax leucopterus

Tropidothorax leucopterus és una espècie de poll de moro o xinxa roja, un insecte de l’ordre dels hemípters i la família Lygaeidae, que viu exclusivament de la saba de plantes de la família asclepiadàcies, tòxiques per a la resta de mortals. Al ser resistent als alcaloides de les asclepiadàcies, manté l’exclusiva sobre aquestes plantes i, molt probablement, incorpora el verí al seu cos convertint-se en tòxic als possibles depredadors. Es tracta d’un cas paral·lel al de la papallona monarca (Danaus plexippus), coneguda per les seves llargues migracions a través d’Amèrica del Nord, que esdevé tòxica perquè les seves erugues s’alimenten d’Asclepias curassavica.

Els colors taronja i negre contrastats, vius i estridents, aposemàtics, adverteixen de la seva toxicitat. Tropidothorax leucopterus es diferencia d’altres espècies de xinxes roges pel patró de les taques negres al tòrax disposades com un dau al 5, i per l’àrea blanca, descolorida, a la base de les ales i també com un rivet al volt, a les quals es refereix l’adjectiu específic. El cap, les potes i les antenes són ben negres.

A les imatges, una parella de Tropidothorax leucopterus en còpula sobre una masera negra (Vincetoxium nigrum), una de les asclepiadàcies de les quals es nodreix. Les altres dues espècies d’asclepiadàcies que pot trobar a la comarca de Bages són la masera blanca (Vincetoxium hirundinaria) i el matagós o corretjola borda (Cynanchum acutum).

[fotos Jordi Badia]