Xinxa

Closterotomus norwegicus

Closterotomus norwegicus és una xinxa, un heteròpter, de la família Miridae. Té el cos ovalat i estret de 6-8 mm de llarg i color general verd, els èlitres matisats de to rogenc o marró amb notable variabilitat entre individus, dos característics punts negres al pronot més o menys marcats que poden faltar en alguns exemplars, les ales fosques, les antenes molt llargues i les potes també llargues amb espines curtes a les tíbies. La femella pon els ous sobre la fusta d’arbres o també a les plantes adventícies. Les nimfes que surten dels ous esmentats han de passar per cinc estadis abans d’arribar a ser un adult.

Les imatges 1ª, 2ª i 3ª mostren exemplars adults. La imatge 4ª mostra una nimfa, amb les ales encara per desenvolupar.

Closterotomus norwegicus és una espècie polífaga que podem veure damunt d’asteràcies com el panigroc (Anacyclus clavatus), el panical blau (Echinops ritro) o els cards, de papilionàcies com el trèvol de prat (Trifolium pratense), d’urticàcies i altres. Pot constituir una plaga acíclica que apareix en els conreus de forma erràtica, sobretot en les patateres, però el dany causat és menor que el de l’escarabat de la patata (Leptinotarsa decemlineata). Els adults es poden observar entre els mesos de maig i octubre. La imatge 1ª mostra un exemplar damunt d’una fulla d’espinac, on el color verd el fa mimètic, difícil de veure.

Closterotomus norwegicus, com el seu adjectiu específic indica, té una distribució molt àmplia per Europa que abasta fins al nord del continent, incloent tota l’illa de Gran Bretanya.

A Catalunya es troben també d’altres espècies del mateix gènere: C. trivialis, C. ventralis i C. fulvomaculatus com a mínim.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia (1ª i 2ª), Jordi Badia (3ª) i Xavier Adot (4ª)]