Xinxa

Closterotomus norwegicus

Closterotomus norwegicus és una xinxa, un heteròpter, de la família Miridae. Té el cos ovalat i estret de 6-8 mm de llarg i color general verd, els èlitres matisats de to rogenc o marró amb notable variabilitat entre individus, dos característics punts negres al pronot més o menys marcats que poden faltar en alguns exemplars, les ales fosques, les antenes molt llargues i les potes també llargues amb espines curtes a les tíbies.

Closterotomus norwegicus s’alimenta de diverses plantes, sobretot de patateres, però el dany causat és menor que el de l’escarabat de la patata (Leptinotarsa decemlineata). La imatge 1ª mostra un exemplar damunt d’una fulla d’espinac, on el color verd el fa mimètic, difícil de veure.

Closterotomus norwegicus, com el seu adjectiu específic indica, té una distribució molt àmplia per Europa que abasta fins al nord del continent, incloent tota la illa de Gran Bretanya.
A Catalunya es troben també d’altres espècies del mateix gènere: C.trivialis, C.ventralis i C.fulvomaculatus com a mínim.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]