El torrent de l’Om o de la Baga Cerdana és un afluent que baixa de dret des de l’altiplà del Moianès, de la zona dels masos de La Grossa (Calders) i La Moratona (Moià), per confluir a la riera Golarda o de Marfà a la palanca de La Coma (Monistrol de Calders). El torrent sol portar aigua durant tot l’any, però poca. Poc més amunt del mas de La Coma, a l’indret de la Baga Cerdana, el torrent salta espectacularment pel bell mig d’una gran balma de roca en forma de circ d’uns 15 metres ben bons d’alçada per 30-40 metres de diàmetre. A sota es forma un toll d’aigua clara i neta on poden viure plantes aquàtiques com Alisma lanceolatum i Groenlandia densa. L’indret és un reducte d’humitat i frescor, i de bellesa primigènia.
La balma de la Baga Cerdana és conseqüència de l’erosió diferencial del torrent sobre la roca sedimentària marina dipositada en estrats horitzontals de resistència variable. De dalt a baix, observem conglomerat a l’estrat més alt, calcària a l’estrat que sobresurt al mig de la paret i gres o sorrenca a sota, l’estrat més feble. Nombroses lloses de roca sorrenca han caigut del sostre, algunes de les quals mostren a la superfície les ondulacions de la sorra del temps de sedimentació en un mar molt poc profund. Aquestes ondulacions fossilitzades a les roques sorrenques es coneixen internacionalment en geologia amb el nom de ripple marks.
A la imatge 2ª, el grup de la ICHN-Bages al Salt de la Baga Cerdana durant la sortida naturalista a la vall de Marfà del 25.05.2024.
[fotos Jordi Badia]
- Més informació al Notícies de la ICHN nr.174.