Les fonts de Rellinars

Les fonts de Rellinars, de molta anomenada i conegudes en plural perquè l’aigua raja simultàniament de diferents punts entre les roques al mateix indret, es troba a la riba dreta de la riera de Rellinars, a només uns centenars de metres riera amunt del poble. Després de travessar la riera pel pont entre la fàbrica i el cementiri i l’església de sant Pere i sant Fermí, una pista a la dreta hi porta de seguida, però pels caminants és millor desviar-se’n i seguir pel sender senyalitzat que passa entre la pista i la riera.

Les fonts de Rellinars no pertanyen a la comarca de Bages sinó a la del Vallès Occidental; però el medi Natural del Bages les considera per ser molt properes, perquè la seva aigua baixa per la riera per desembocar al riu Llobregat al meandre de Castellbell i perquè són la principal surgència d’aigua de la serra de l’Obac.

Les fonts de Rellinars a la base de la serra de l’Obac són comparables per la situació, pel cabal i per la hidrogeologia amb la font Gran de Monistrol a la base de la muntanya de Montserrat.

L’àrea de les fonts de Rellinars està ben condicionada amb brolladors, passeres amb rajoles per no mullar-se gaire i 4 taules de pícnic que fan el lloc acollidor. L’aigua emergeix de les escletxes del conglomerat, cabalosa i a pressió perquè deu venir de força més amunt. Una part del cabal es deriva cap a una petita séquia que exporta la humitat i la verdor bosc endins, mentre que la majoria omple un toll abans de seguir avall per la riera.

Entre els brolladors i resseguint la petita séquia creixen herbes tendres dels indrets molls com l’escrofulària aquàtica (Scrophularia auriculata), la dolceta o enciamet (Samolus valerandi), el creixen (Rorippa nasturtium-aquaticum) i el creixen bord (Apium nodiflorum), a més de molses i hepàtiques.

La riera de Rellinars neix realment a les fonts de Rellinars; més amunt, cap a la capçalera, no passa de ser un petit torrent, més avall és ja una riera amb gorgs on la gent es pot banyar. Com que l’accés amb vehicle fins ben a prop és possible, hi ha el costum d’anar a omplir garrafes d’aigua a les fonts de Rellinars. Tanmateix, és més bonic anar-hi a peu des del poble visitant també la balma obrada de l’Endaló i, quan ja s’hi és a prop, deixar-se guiar per la petita séquia.

[foto Jordi Badia]