El riu Cardener retorna a valors de salinitat que el fan apte per la potabilització també més avall de Súria

L’anàlisi de la mostra del 30.07.2021 d’aigua del riu Cardener obtinguda a la colònia Antius, més avall de les instal·lacions mineres de Súria, i de les següents dels dies 06.08.2021 i 13.08.2021 al mateix punt de mostratge, informen del desitjat retorn a valors de salinitat al riu que podem qualificar de “normals”.

DataSalinitat
(mg Cl/L)
30.07.2021170
06.08.2021160
13.08.2021160

Seguim amb major o menor assiduïtat la salinitat al riu Cardener des de l’any 2002. Durant els darrers 10 anys, els valors habituals de salinitat al Cardener avall de Súria han estat entre 300 i 400 mil·ligrams de clorur per litre (mg Cl/L) i força més alts en temps de sequera i cabal baix.

El descens de la salinitat registrat a partir del 30.07.21 és degut a l’entrada en servei de la rasa per la captació de salmorra acabada de construir per l’empresa minera ICL a la riba esquerra del Cardener al Fusteret (Súria).

Després d’un segle de mineria de potassa, l’aigua del Cardener avall de Súria retorna, a partir de l’agost del 2021, una salinitat clarament per sota del límit de 250 mg Cl/L establert l’any 1998 per la Directiva Europea 98/83/CE a les aigües que poden destinar-se a potabilització amb tractament convencional. No ha estat gens fàcil! Els veïns més grans de Sant Joan de Vilatorrada recordaran el gust salat que tenia l’aigua quan provenia del Cardener, abans de la connexió al servei d’Aigües de Manresa que capta l’aigua del riu Llobregat a Balsareny, més amunt de la mineria de potassa de Sallent i Balsareny, i la transporta per la Séquia de Manresa. Els veïns de Castellgalí, per vergonya de Sorea i de l’Ajuntament que durant dècades han subministrat a la població aigua que superava sistemàticament el màxim de clorurs admès i no han fet res per millorar-ne la qualitat, disposaran d’aigua realment potable tot i mantenint la captació de l’aqüífer subalvi del Cardener.

La imatge mostra el riu Cardener al seu pas pel punt de mostratge d’Antius (Callús-Súria), amb el cabal disminuït pel canal paral·lel de la fàbrica.

[foto Jordi Badia]

  • Vegeu Plataforma Montsalat per informació detallada dels impactes ambientals de la mineria de sal al Bages.