La blaveta de la trepadella (Polyommatus thersites) és una papallona molt semblant a la blaveta comuna (P.icarus), de la qual es diferencia morfològicament només perquè, si s’observen les ales pel revers, la blaveta de la trepadella no té punts negres en posició postdiscal de l’ala anterior -és a dir, a l’àrea compresa entre el cos i la característica taca discal allargada que se situa al centre de l’ala-; en canvi, la blaveta comuna té 2 taques negres en aquesta posició postdiscal de les ales anteriors. La blaveta de l’astràgal (P.escheri) és també molt semblant a la de la trepadella, però se’n diferencia perquè, vista també pel revers, més a l’interior de les taques taronja submarginals de les ales posteriors hi ha taques negres en forma triangular o de fletxa ben marcades. És molt difícil observar aquests o d’altres detalls de les blavetes al camp; la identificació requereix l’examen de fotografies, a ser possible sumant observacions per l’anvers i pel revers de les ales.
Vistes per l’anvers, les ales de blaveta de la trepadella són blaves als mascles i d’un marró blavís a les femelles, elles amb taques submarginals de color taronja, i amb les fímbries del marge contínuament clares. Pel revers, el color de fons és entre marró i gris, amb la característica disposició d’ocels més la filera submarginal de taques taronja i d’ocels.
Les erugues s’alimenten de trepadella (Onobrychis saxatilis, O.supina, O.viciifolia) i probablement d’alguna herba més de la família papilionàcies.
[foto Jordi Badia]