Herba molla

Atriplex prostrata

L’herba molla (Atriplex prostrata [= A.hastata]) és una herba de la família quenopodiàcies, anual de la segona meitat de l’any, molt ramificada i de port reptant malgrat que pot assolir mides considerables. Les fulles són peciolades amb un limbe gruixut de color verd intens i contorn triangular més llarg que ample, amb la base hastada –és a dir amb els vèrtexs dirigits vers el pecíol- i els marges enters o vagament ondulats. Les flors s’agrupen en glomèruls a l’extrem de les tiges, on no arriben les fulles. Aquestes flors són bisexuades, simples i molt petites, tot i que seran més minúscules encara les llavors.

L’herba molla viu als sòls molls més o menys salins. La trobem, per exemple, a l’entorn de la font Salada d’Oló i a l’espai humit de La Corbatera. En sòls salins es poden trobar també altres espècies properes: el salat de fulla estreta (Atriplex patula), de fulles més estretes, de base cuneada no pas hastada i color més blavís o grisenc, el salat tàtar (Atriplex tatarica), de fulles discolors lobulades, i el salat blanc (Atriplex halimus), de fulles crasses.

L’herba molla deu ser comestible com a verdura, tal com antigament s’havia consumit el blet moll (Atriplex hortensis), una espècie propera.

[foto Jordi Badia]