Salat tàtar

Atriplex tatarica

Atriplex tatarica (= A.tornabenei) és una herba amb les branques esteses, procumbents i febles que s’enlairen fins al mig metre d’alçada. Pertany al grup dels salats com els seus congèneres A.halimus, A.patula i A.prostrata, de la família quenopodiàcies, i com ells prospera en sòls salins d’indrets ben il·luminats. Podríem anomenar-lo salat tàtar.

Atriplex tatarica té les fulles amb pecíol curt i limbe prim de contorn vagament ovat amb lòbuls irregulars profunds; aquestes fulles són verdes a l’anvers i de to argentat mat al revers. A la tardor, a la part alta de les tiges es formen inflorescències gairebé contínues, habitualment sense fulles entremig ni trams de tija nua, constituïdes per glomèruls de minúscules flors monoiques de pol·linització anemòfila. Les flors femenines tenen un parell de bractèoles de forma rómbico-deltoide, dentades, parcialment soldades per la base i que arriben als 5-7 mm en l’estat fructífer a la tardor, quan a la vegada s’endureixen i enrogeixen per la base.

Atriplex tatarica és una planta de l’est que arriba a la costa catalana. Als darrers anys ha entrat al Bages, on es pot trobar als sòls salinitzats per la mineria de potassa i en indrets alterats. Ha estat observada a l’entorn de la planta minera de Súria, a la coberta del runam restaurat de Vilafruns (Balsareny) i a la riba de la riera de Conangle (Balsareny).

[fotos Jordi Badia]