Jonc

Juncus subnodulosus

Juncus subnodulosus és una de les espècies de veritables joncs de la família juncàcies que es pot trobar als aiguamolls de la comarca de Bages.

Juncus subnodulosus és un jonc perenne que renova les tiges de 2-3 mm de diàmetre i fins al voltant d’un metre d’alçada cada primavera. Les tiges són d’un verd amb matís esgrogueït, no del verd fosc del jonc boval (Scirpus holoschoenus) o del jonc negre (Schoenus nigricans) que pertanyen a la família cipèràcies. La inflorescència és terminal, constituïda per nombrosos glomèruls disposats en una panícula laxa i ampla, amb alguns branquillons dirigits avall o cap a un costat. A la base de cada ramificació de la inflorescència hi ha una bràctea verda o en part papiràcia més curta que el corresponent branquilló. Els glomèruls tenen 5-18 flors petites i atapeïdes, amb tèpals de color marró clar. Les tiges porten algunes fulles laterals més curtes que la pròpia tija, cilíndriques i reduint lleugerament el seu diàmetre de baix a dalt a cada sutura transversal, com una canya de pescar telescòpica.

Juncus subnodulosus viu en aigües netes a les quals pot haver bicarbonat, però no clorur. Les imatges són obtingudes a l’aiguamoll dels Tres Salts, al terme de Talamanca.

[fotos Jordi Badia]