Pollancró escamós o flota destructora

Pholiota populnea (= P.destruans)

El pollancró escamós o flota destructora (Pholiota populnea [= P.destruens, Hemipholiota populnea]) és un bolet de l’ordre agaricals que, com els seus noms indiquen, surt en flotes damunt de soques i fusta de pollancre (Populus nigra).

El pollancró escamós recorda en part a un xampinyó (Agaricus sp.) i en part a un bolet de femer (Coprinus sp.). Té un barret inicialment hemisfèric que s’obrirà com un paraigua de fins a 15 cm de diàmetre mantenint un lleuger umbó central, de color blanc, ple d’esquames, blanques les del volt incloent el marge per on pengen com flocs i tacades de color rovell les del centre. Per sota porta làmines fines, primer de to ocre i finalment bru fosc, del color de les espores. El peu és gruixut, inflat a la base i ple d’escames que s’obren per formar un anell just a sota del barret. Tot el bolet, exceptuant les làmines, sembla fet d’esquinçalls.

El pollancró escamós creix damunt de fusta de pollancre, sempre en flotes de diversos exemplars. Degrada ràpidament la fusta de la qual s’alimenta. Pot créixer també en fusta de pollancre tallada i emmagatzemada.

Cal no confondre el pollancró escamós o flota destructora amb el pollancró o flota de pollancre (Agrocybe aegerita) que té la cutícula llisa, de color mel o bru clar. Ambdós bolets pertanyen a la família estrofariàcies i creixen sobre troncs de pollancre, però mentre que el pollancró és comestible apreciat, el pollancró escamós no ho és.

[fotos Jordi Badia]