El rovell del pèsol (Uromyces pisi-sativi) és un fong de la família Pucciniaceae o Uredinaceae, la dels fongs fitopatògens causants dels rovells, que afecta dos hostes vegetals: una Euphorbia i una papilionàcia que pot ser, però no forçosament, la pesolera (Pisum sativum).
El rovell del pèsol infecta habitualment la lleteresa de fulla estreta (Euphorbia cyparissias), però a la imatge el trobem a la lleteresa de fulla serrada (Euphorbia serrata), una espècie més freqüent a les comarques de Bages i Moianès. El fong apareix al revers de les fulles en unes pústules d’1 mm de diàmetre, còncaves, de color taronja o marronós dins d’un cercle clar. Aquestes pústules són ecis productors de milers d’eciòspores dicariòtiques que s’alliberen per ser transportades pel vent.
Si l’atzar fa caure una eciòspora en una pesolera o una altra papilionàcia adequada (Lathyrus, Trifolium…), germinarà i desenvoluparà hifes. Aviat, a les fulles de la papilionàcia apareixeran taques marronoses, el rovell, plenes d’uredis productors d’urediniòspores que multipliquen la infecció a la planta papilionàcia. Finalment, es formen les teliòspores, unes espores resistents, també dicariòtiques, que al fusionar-se els seus dos nuclis es transformaran en basidis que, al seu torn, a través de meiosi donaran lloc a basidiòspores haploides.
La basidiòspora tanca el cicle infestant una Euphorbia, en els teixits de la qual desenvolupa primer hifes haploides que formaran picniòspores i, després d’una fecundació, hifes diploides i dicariòtiques productores dels ecis aparents que mostra la imatge.
Hi ha moltes espècies de fongs fitopatògens dels gèneres Puccinia i Uromyces, la majoria d’abast i límits poc coneguts degut a la impossibilitat pràctica de seguir a la natura els seus cicles vitals complexos.
[foto Jordi Badia]