Sabalites sp. és un gènere de palmeres ja extingit però àmpliament documentat com a fòssil arreu del món des del Cretaci Superior fins al Miocè. Sabalites sp. es caracteritza per les seves grans fulles palmades -o més pròpiament costapalmades- en disposició radial com un ventall amb els folíols amb costes ben marcades i parcialment units per la base.
Les imatges mostren el bloc de roca sorrenca amb nombrosos fòssils de Sabalites sp. que es troba al solell de cal Torre, al terme municipal de Castellfollit del Boix (Bages). La roca s’ha desprès d’un estrat superior i ha lliscat pendent avall amb l’afortunat atzar d’haver quedat mostrant la cara on apareixen els fòssils de fulles de palmera. La roca és d’origen continental, sedimentada al trànsit entre les èpoques de l’Eocè i l’Oligocè.
No és freqüent trobar fulles fòssils perquè als ambients continentals és molt poc probable que es donin les condicions adequades per a la fossilització i perquè la forma plana de les fulles fa que no es vegin al tall vertical d’un estrat de roca. Només són susceptibles de mostrar fulles fòssils les superfícies noves en el pla de sedimentació de la roca que les fractures i despreniments -com és aquest cas-, les grans obres que remouen el terreny -com va ser la construcció de la carretera C-37 de Manresa a Igualada-, les petites exfoliacions o els sostres de balmes generen de tant en tant.
Els fòssils de Sabalites sp. són el testimoni d’un paisatge tropical de boscos de palmeres que fa aproximadament 33,5 milions d’anys fou dominant al terreny que avui denominem comarca de Bages.
[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]
- Més informació a la vitrina “Fòssils de l’Eocè – Fòssils i canvi climàtic” del Museu de Geologia Valentí Masachs que també exhibeix els millors exemplars de Sabalites sp..