Torrent de la Font de Boix (Guardiola)

El torrent de la Font de Boix neix prop de Sant Pau de la Guàrdia, al terme del Bruc (Anoia), com els seus torrents germans de Pèlags i de Julenques. Tots tres torrents es dirigeixen en paral·lel, com un trident, cap al nord; el de Pèlags a l’oest –l’extrem esquerre-, el de la Font del Boix al mig –el davanter central- i el de Julenques a l’est –l’extrem dret-. L’àrea d’aquestes tres valls paral·leles compreses entre la carretera C-37 de Manresa a Igualada i la carretera BP-1101 de Manresa al coll de can Massana és molt poc habitada, però, lamentablement, va resultar intensament afectada per l’incendi forestal del 26.07.2015 que s’inicià al terme d’Òdena i s’extengué fins al de Sant Salvador de Guardiola, i que se superposa a l’incendi del 1986, encara més extens, de Montserrat.

Al límit del terme de Sant Salvador de Guardiola, els torrents de la Font de Boix i de Julenques conflueixen i, un quilòmetre enllà, ja plenament a Guardiola i a la comarca de Bages, se’ls ajunta el torrent de Pèlags per constituir la riera de Guardiola. Al límit del terme de Guardiola és també on es troba la Font de Boix que brolla a tocar de la riera a la qual dóna nom. Un itinerari de natura establert per l’Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola porta en una ruta circular des del nucli urbà fins a la Font de Boix.

L’aigua del torrent de la Font de Boix és neta i clara. En temporada seca, però, el torrent sol quedar reduït a una successió de tolls. A la imatge, d’abans de l’incendi del 2015, un tram del torrent de la Font del Boix.

[foto Jordi Badia]