Nou vessament de salmorres a la vora del Cardener, al seu pas per Sant Joan de Vilatorrada

A finals de juliol del 2023 hi ha hagut un nou vessament accidental de salmorra del col·lector, aquesta vegada a la riba esquerra del Cardener enfront de Sant Joan de Vilatorrada entre el pont Blau i el pont Petit, a la partida de Mas d’en Pla en terme municipal de Manresa. La conseqüència ha estat la mort fulminant dels grans àlbers i pollancres en un tram d’uns 50 metres del bosc de ribera. La imatge 2ª mostra el tram ja reparat per on el col·lector va perdre la salmorra, i en segon terme els arbres de la vora del Cardener morts per aquest fuita de salmorra concentrada letal. Els grans arbres morts, rostits per la sal, donen ara una tètrica benvinguda a qui arriba a Sant Joan de Vilatorrada pel pont Blau, el pont al centre de la població que enllaça amb el carrer Cardener.

La situació és indignant. Mentre associacions i voluntaris de Sant Joan de Vilatorrada i d’arreu de la conca s’esforcen en arranjar les ribes dels rius Cardener i Llobregat per fer-les més verdes, vives i acollidores, el col·lector de salmorres va repartint aleatòriament mortaldat. Als mesos de març i de juny d’enguany, la loteria de la mort per gentilesa del col·lector de salmorres -llegeixi’s ICL Iberia + Sorigué + Departament de Territori de la Generalitat- va tocar al Pla de les Hortes, a Súria. Aquest mes de juliol, la desgràcia de la salmorra ha caigut davant de Sant Joan, en terme municipal de Manresa.

Fa uns mesos, el departament de Territori de la Generalitat va modificar el Pla Director d’Urbanisme de la Mineria del Bages, explícitament i en sentit oposat al motiu pel qual aquest Pla Director va ser redactat, per autoritzar una segona ampliació del runam salí del Fusteret, a Súria, malgrat que la branca del Cardener del col·lector envellit de salmorres està ja sobresaturada, sense capacitat per absorbir cap volum addicional de salmorra. No és això complicitat amb el delicte ambiental?

[fotos Jordi Badia]