Nova inundació per salmorra al Pla de les Hortes, a Súria

El març del 2023, coincidint amb l’accident a l’interior de la mina de Súria que va causar la mort de 3 persones i acaparar tota l’atenció, un incident a l’exterior, en una conducció de la bassa prèvia al col·lector de salmorres, va causar el vessament d’un gran volum de salmorra que va malmetre el Pla de les Hortes, situat per sota i a l’altre costat de carretera de les instal·lacions d’ICL Súria, vora la desembocadura de la riera de Tordell al riu Cardener. No era la primera vegada que aquest espai patia vessaments de salmorra, però sí que va ser aquest l’incident més greu i perjudicial …fins aleshores.

Una vegada reparat i esplanat el lloc, a finals de juny del 2023 hi ha hagut un nou episodi d’inundació per salmorra al Pla de les Hortes, tant o més greu i quantiós que l’anterior. Aquesta vegada la salmorra ha baixat de les instal·lacions d’ICL Súria, ha circulat per un camí a mitja alçada entre la carretera i la plana (foto 1ª), s’ha estès per una extensa superfície de la plana esterilitzant el sòl (fotos 2ª, 3ª, i 4ª), ha matat els pocs arbres que quedaven i ha arrasat barroerament horts supervivents del vessament de salmorra anterior que alguns veïns cuidaven amb delicadesa (fotos 5ª i 6ª). El dia 01.07.23 vam detectar una salinitat a l’aigua del riu Cardener a Antius, avall de Súria, de 430 mg Cl/L; aquest és un valor anòmalament alt, molt per sobre del límit màxim de 250 mg Cl/L de les aigües que es poden destinar a potabilització amb mitjans convencionals.

El sinistre que ha causat el vessament de salmorra ha d’estar relacionat amb la bassa situada dins de les instal·lacions d’ICL Súria, prop de l’estació de tren, i on aboquen les conduccions de recollida de salmorra generada pel gran runam salí de Súria. No ha transcendit per ara si la salmorra ha baixat pel sobreeiximent degut a una capacitat d’emmagatzematge insuficient combinada amb pluges quantioses, perquè el col·lector envellit no dona ja per més a partir de Súria o, simplement, perquè aquesta vegada han estat les conduccions de la bassa propera a la carretera les que s’han avariat o trencat, potser per un enfonsament del terreny. Aquests dies, des de la vora de la carretera i just al lloc per on la torrentada de salmorra va baixar cap a l’entorn de l’antic pou del Salí i el Pla de les Hortes, camions cisterna bomben contínuament salmorra per transportar-la i buidar-la a l’entrada de la branca del Llobregat del col·lector, a Sallent.

Per sobre dels problemes greus existents i la precarietat en la gestió de la salmorra que posa en perill béns aliens i l’entorn, hi ha la causa primera de la generació de salmorra, sempre creixent en paral·lel al creixement de l’extensió del runam de Súria. La millor solució, probablement l’única possible i certament la més econòmica, és ben sabuda des de l’any 2010 quan es va completar la impermeabilització i la restauració del runam salí de Vilafruns, a Balsareny.

[fotos Jordi Badia]