La Roca Foradada i la Cadireta d’Agulles a Montserrat

El massís de Montserrat, com una serralada, s’estén d’est a oest; les seves panoràmiques més extenses i clàssiques són les vistes des del nord -la comarca de Bages- o bé del sud -el Baix Llobregat i part de l’Anoia. En canvi, Montserrat vist de l’est o de l’oest mostra un aspecte compacte. En sobresurten però, avançats al nord, la Cadireta d’Agulles i la Roca Foradada. La Cadireta i la Roca Foradada són, junt amb el Cavall Bernat, els topònims més coneguts d’entre les incomptables agulles, parets i formes del conglomerat al relleu surrealista de Montserrat.

La Roca Foradada i la Cadireta d’Agulles s’integren en un serrat destacat més al nord de la muralla que formen les grans parets del vessant septentrional del massís. Es troba a la part occidental del massís. Administrativament limita els termes municipals de Marganell i del Bruc, per tant també les comarques del Bages i d’Anoia.

El forat de la Roca Foradada és triangular, amb terra pla i parets laterals inclinades com una teulada, una forma poc freqüent a Montserrat on les diàclasis solen ser molt verticals. La mida és molt gran, d’uns 10 metres o més d’alçada i ben bé la meitat de fondària; no es tracta d’una finestra en una paret, sinó d’una gran obertura en tot un serrat. S’hi puja fàcilment per un trencall del sender GR-172, conegut en aquest tram com camí de la Roca Foradada. La Roca Foradada és un esplèndid balcó sobre la Catalunya central. Alguns dies de tardor, des d’alguns llocs afortunats del sud del Bages es veu el sol pondre’s exactament per la Roca Foradada.

La Cadireta, en canvi, respon al patró general d’erosió de la muntanya de Montserrat. El seu sostre és una clàssica via d’escalada de molta dificultat. Inevitablement algun dia, qui sap si d’aquí a uns pocs, uns milers o uns centenars de milers d’anys, la Cadireta d’Agulles caurà per la progressiva erosió de les capes més argiloses de la roca o per l’aprofundiment de la diàclasi que la separa de la resta de la muntanya.

A les fotos 1ª i 2ª, la Cadireta d’Agulles i la Roca Foradada. A la foto 3ª, la seva posició destacada al nord en una panoràmica de la regió d’Agulles vista de l’oest, des del coll de la Guàrdia.

[fotos Jordi Badia (1ª i 3ª) i Montserrat Porta (2ª)].