Abellot o borinot

Bombus terrestris

L’abellot o borinot (Bombus terrestris), com l’abella de la mel (Apis mellifica), pertany a la família dels àpids, dins de l’ordre d’insectes himenòpters. Malgrat ser una de les espècies d’himenòpter més grossa, d’uns 25 mm, també és de les més comunes. Té un cos rodanxó cobert de pèls, de color predominant negrós amb dues franges de color groc amples i ben delimitades, l’una sobre el tòrax i l’altra al començament de l’abdomen, i tres franges més blanques, característiques d’aquesta espècie, al final de l’abdomen.

El seu vol és sorollós. L’abellot és un excel·lent pol·linitzador, generalista, que visita incansablement les flors de la brolla -el romaní, l’estepa blanca, l’argelaga,…-, dels prats i de les planes conreades -els arbres fruiters, la ginesta, el porradell que veiem a la foto,…-.

L’abellot és un insecte social que viu en colònies, en nius excavats a terra.

[foto Jordi Badia]