![](https://i0.wp.com/elmedinaturaldelbages.cat/wp-content/uploads/2019/01/esparrec.jpg?resize=281%2C440&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/elmedinaturaldelbages.cat/wp-content/uploads/2022/05/Asparagus-acutifolius_6.jpg?resize=768%2C1024&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/elmedinaturaldelbages.cat/wp-content/uploads/2023/03/Asparagus-acutifolius_MQLS.jpg?resize=900%2C600&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/elmedinaturaldelbages.cat/wp-content/uploads/2019/01/esparraguera.jpg?resize=568%2C380&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/elmedinaturaldelbages.cat/wp-content/uploads/2019/01/Asparagus-acutifolius.jpg?resize=568%2C380&ssl=1)
L’esparreguera boscana o silvestre (Asparagus acutifolius), productora dels espàrrecs de bosc o silvestres, és una liliàcia parenta propera de l’esparreguera (A. officinalis) cultivada en horts i productora dels espàrrecs gruixuts.
L’esparreguera boscana creix en alzinars aclarits i màquies.
Igual com el galzeran, l’esparreguera no té veritables fulles, sinó unes tiges modificades anomenades cladodis que n’han usurpat la funció. Els cladodis de l’esparreguera boscana són petits i linears, acabats en una punta punxosa i agrupats en feixos.
Floreix a ple estiu, quan tot sol ser sec (foto 4ª). El fruit és una baia primer verda, finalment negra.
Els espàrrecs boscans (fotos 1ª i 2ª) són els brots nous que surten a la primavera d’un rizoma subterrani.
[fotos Florenci Vallès (1ª), Montserrat Porta i Jordi Badia (2ª), Marta Queralt López Salvans (3ª) i Jordi Badia (4ª i 5ª)]