Eliminació de canyes de la vora del Cardener, a Manresa

El febrer del 2024, l’Ajuntament de Manresa ha fet eliminar les canyes (Arundo donax) de la riba esquerra del riu Cardener, al tram de 3 km que va des del pont de Sant Francesc, al centre urbà, fins a la passera per a vianants i ciclistes que travessa el riu a can Poc Oli, abastant una àrea d’uns 24.000 m2. Els treballs d’eliminació de canyes s’han realitzat fonamentalment a l’entorn del tram inicial comú dels itineraris de natura de l’Anella Verda de Manresa M4 i M9, respectivament “Del Cardener al Llobregat” i “Els Comtals i serra de Montlleó”, que ressegueix la vora del Cardener per sota del barri de Sant Pau i de les fàbriques Vermella i Blanca des del Pont Vell fins a la passera de can Poc Oli. Primer s’han tallat i retirat les canyes, després s’han tret amb excavadora els seus rizomes subterranis que s’han triturat a mida centimètrica per evitar la rebrotada. A les àrees d’on s’ha eliminat el canyar s’hi plantaran gatells, sargues, saüquers i tamarius, els arbustos o arbres petits que, malgrat ser característics del bosc de ribera, són escassos o absents al lloc. És d’esperar que els àlbers i els freixes de fulla petita, les espècies d’arbre més grans del bosc de ribera que sí que n’hi ha a prop, colonitzin pels seus mitjans aquestes àrees obertes de nou. Hi ha el compromís de mantenir l’atenció a l’evolució de la vegetació de les àrees d’on s’ha retirat el canyar, i d’actuar en conseqüència.

Amb l’acció dràstica d’eliminació dels extensos canyars gairebé monoespecífics es pretén acabar amb la necessitat de manteniment molt sovintejat per deixar obert el pas del camí vora el riu que les canyes tendien a tancar, facilitar l’extensió del bosc de ribera del Cardener a Manresa, millorar-ne la qualitat, i obrir la vista al riu per fer més agradable aquesta ruta per caminants que tan popular ha esdevingut des de la construcció de la passera de can Poc Oli.

Les imatges mostren una part de l’àrea potencial de bosc de ribera, just sota les fàbriques Vermella i Blanca, d’on s’han eliminat les canyes.

[fotos Jordi Badia]