Després de com a mínim 3 trencaments del col·lector de salmorres entre els estius del 2008 i del 2009 a la Corbatera (Sallent), cadascun d’ells amb les conseqüències del vessament de grans cabals de salmorra concentrada, la mortaldat generalitzada de la vegetació i la salinització del sòl, la Corbatera ja no és l’àrea humida d’interès natural que la ICHN-Bages va ajudar a refer, sinó un fangós, espectral, trist i contaminat cementiri. Encara no 500 metres cap al nord, trobem dues àrees més de mortaldat, també per vessaments del col·lector de salmorres.
La plana immediata de la Botjosa està salinitzada, amb els camps i els pous inservibles a causa dels runams salins al descobert. Per a més sarcasme, l’administració que posa els rètols explicatius a la Corbatera és també propietària del col·lector de salmorres i responsable de l’autorització ambiental a les gegantines muntanyes de residus salins de la mineria de Sallent, les causes que han portat la Corbatera a la mort fulminant.
Les imatges il·lustren bé l’actuació del dpt. de Medi Ambient de la Generalitat: es pengen cartells verds i es donen bon consells als ciutadans mentre, com una bomba de rellotgeria que explota i mata ara aquí ara allà, avui sí i demà també, manté en funcionament el col·lector de salmorres envellit i autoritza Iberpotash perquè segueixi abocant milions de tones més cada any als runams salins per fer més greu i duradora la salinització de la conca del Llobregat, la major atrocitat ambiental coneguda a Europa. El dpt. de Medi Ambient es dedica a menudències de façana o a activitats més pròpies d’una entitat local, mentre ignora els temes ambientals majors o bé, si hi ha alguna actuació, és en contra d’allò que predica.
[fotos Jordi Badia]
- Vegeu d’altres imatges de mortaldat ocasionada per vessaments de salmorra del col·lector a la Corbatera l’agost del 2008, a Antius (Callús), a l’Angle (Manresa) i a Manresa.
- Vegeu els articles L’espasa de Dàmocles de la conca del Llobregat, El conte de mai acabar, i Xemeneies vora el riu, de Jordi Badia.
- Vegeu Plataforma Montsalat per informació detallada dels impactes ambientals de la mineria de sal al Bages.