Herba dels cirurgians, herba de santa Sofia o sofia

Descurainia sophia

L’herba dels cirurgians, herba de santa Sofia, o simplement sofia (Descurainia sophia [= Sisymbrium sophia]) és una herba anual de la família crucíferes que assoleix al voltant de mig metre d’alçada i que creix en sembrats i vores de camins.

La inflorescència de l’herba dels cirurgians s’assembla a la de l’apagallums (Sisymbrium irio), en canvi les seves fulles no. Les fulles de l’herba dels cirurgians són abundoses i 2 o 3 vegades pinnatisectes fins a acabar en lòbuls petits de forma lineal o ovada; aquestes fulles retallades recorden les de les artemísies (Artemisia absinthium, Artemisia alba), o del panigroc (Anacyclus clavatus) o la camamilla borda (Anthemis arvensis) amb els quals pot conviure. Les fulles i les tiges són de color verd blavís o grisenc per la seva pubescència clara. Els raïms florals de l’herba dels cirurgians són simples i s’estiren a mesura que les seves flors es desenvolupen i maduren. Aquestes flors són petites, amb 4 pètals grocs, i estan portades per peduncles que passen de mesurar-se en mm a les flors a cm als fruits en síliqua. La síliqua és molt fina, de menys d’1 mm de diàmetre per 2-3 cm de longitud, conté un sol rengle de llavors i es manté dreta.

L’herba dels cirurgians és, o almenys o havia estat, una planta rara a la comarca de Bages. Pius Font i Quer, a la seva Flora del Bages publicada l’any 1914, la cita només com a dubtosa al Pla de Bages per indicació del botànic Sallent. L’herbari del Bages de Pius Font i Quer no conté cap plec d’herba dels cirurgians. Al 2024 hem retrobat aquesta herba als plans de la torre de Santa Caterina, a Manresa (Bages).

L’herba dels cirurgians té tradició d’ús medicinal per tractar l’escorbut -tal com tenen d’altres herbes de la mateixa família crucíferes-, per combatre els cucs intestinals -tot i que aquesta funció podria estar motivada per la convergència morfològica de les fulles amb les d’herbes del gènere Artemisia de la família de les compostes i per tant ser il·lusòria-, i per cicatritzar ferides -d’on provindria el nom popular d’herba dels cirurgians.

[fotos Jordi Badia]